Eindelijk weer fysieke Meetup NB-IOT 7 juli 2021

Het was een geslaagde, leerzame, verrassende en gezellige avond. Temeer ook omdat we weer voor het eerst, na ruim een jaar, weer fysiek konden ‘meeten’ op 1,5 m afstand.
Het was voor de genodigden even zoeken naar de gloednieuwe ruimte op het NewTechPark op het Zwitsal terrein. De ruimte met bar was zeer ruim en onze CO2 meter bleef ver onder de veilige waarde van 800 ppm.

Remko

Deze avond stond in het teken van Narrowband IoT (NB-IoT), een interessant low power IoT netwerk welke gebruik maakt van het bestaande LTE netwerk. Een prima alternatief voor LoRa. De dekking is in gebouwen zeer goed, zelfs als je mobiel het laat afweten. Het is in tegenstellng tot LoRa niet gratis (nu nog wel voor ontwikkelaars).

NB-IoT is deze avond gepresenteerd door IoT Creators (Afzal en Yassine). Zij hebben uitgelegd wat NB-IoT is en hoe het werkt (technisch, wat is verschil met LoRaWAN, welke toepassingen zien we nu, hoeveel dekking is er al wereldwijd, hoe kan ik bij de data van mijn device (welke API) etc. etc.).
IoT creators is, net als T-Mobile Nederland, onderdeel van de Deutsche Telekom groep. Na de zomervakantie zal een tweede avond worden ingepland. Dit wordt een bouwavond / workshop (i.s.m. iotcreators.com) waar we aan het einde van de avond iedereen met een werkend NB-IoT device naar huis willen zien gaan.

De presentaties van 7 juli zijn hieronder te downloaden:

Afzal en Yassine

Na de pauze heeft Remko Welling ons verrast hoe je met een helium ballon een Ambassat Lora boardje de lucht in kan krijgen. Aanvankelijk lukte het niet om een helium ballon te laten stijgen, sterker nog hij viel als een baksteen naar beneden. Het was ook nog niet eerder getest. Creatief als Remko is, is het toch gelukt met 3 ballonnen aan elkaar het spul de lucht in te krijgen.

Er is een hoogte bereikt van 1700 m, er zijn gateways in het heel Nederland aangesproken, zie onderstaan dashboard van Frank. Eerst dachten we even dat een gateway in Zwitserland en China was bereikt, vermoedelijk hebben die gateways een onjuiste/default geografische positie ingesteld.

Tijdens de borrel is e.a. bij gekletst. Al met al een leuke avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *