6 september – Meetup: Geluid, hinder en meten

Vanavond gaat het over het fenomeen geluid.
Evenals fijnstof en hoge temperaturen, kan geluid een zeer hinderlijke factor zijn in je leefomgeving.

We hebben de geluidsspecialist Peter van der Voorn uitgenodigd om e.a. te vertellen over wat is geluid, hoe het te meten, community projecten en hoe geluid te beperken, denk aan bv. verkeershinder en geluid van warmtepompen.

Entree is € 5,00 inclusief koffie en drankje.
Mocht je pizza mee willen eten dan is de meerprijs € 15,00.
Geef dit even aan in de bevestiging!

Pizza eten en inloop start om 19:00
Het programma start om 19:30 en eindigt ca 22:00

Agenda:

  • IoT Apeldoorn mededelingen
  • geluid deel 1
  • koffie
  • geluid deel 2 interactief
  • Borrel en einde

We zien jullie graag op woensdagavond 6 september 2023.

Meld je hier aan op onze meetup pagina: https://www.meetup.com/lora-network-in-apeldoorn-growing-meetup/events/295196813/

1 gedachte over “6 september – Meetup: Geluid, hinder en meten

  1. Marcel Meek Beantwoorden

    Een interessante avond over geluid.
    Hieronder enkele topics:

    Peter van der Voorn heeft ons uit de doeken gedaan wat geluid is en hoe te meten.
    Hij heeft uitgelegd dat ons oor een enorm bereik heeft n.l. de waarneming van een zeer lage geluidsdruk (noemen we 0 dB) tot een zeer hoge geluidsdruk (130 dB).
    Ook de verschillende geluidskromme dB(A) en o.a. dB(C) zijn goed uitgelegd. Juridisch wordt gemeten met dB(A), maar beter zou zijn dB(C), want bij dB(C) wordt laag frequent geluid ook gemeten, wat bij dB(A) duidelijk onderbelicht is.

    Ook interessant is dat de hinder van het geluid bij een snelweg (= lijn-geluidsbron) slechts weinig afneemt als je er vanaf loopt, terwijl bij een punt-geluidsbron de hinder sneller afneemt. Deze principes zijn b.v. belangrijk hoe je een warmtepomp plaatst (aan een muur of vrije in een veld), dus zeker niet hoog op een muur. Verder is uitgelegd dat LF geluid zeer hinderlijk kan zijn en zeer moeilijk te traceren is waar het vandaan komt.

    Ramondo Kok heeft ons na de pauze ons uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van warmtepompen. Er zijn airco’s die als warmtepompen verkocht worden, met hoge toerentallen en dus veel lawaai produceren.
    ‘Echte’ warmtepompen, zijn wat groter en stiller. Ook zijn er geluidskasten die eromheen geplaatst kunnen worden om geluid te reduceren. Installateurs kunnen wel een warmtepomp installeren, echter velen zijn zich niet bewust hoe die geplaatst moet worden om geluidsoverlast bij de buren te voorkomen.
    Gemeentes hanteren verschillende normen en meet protocollen.
    Algemeen geldt dat ze 6 meter van de erfgrens geplaatst moeten worden en ze ’s nacht niet meer dan 40dB(A) op de erfgrens mogen produceren. Het meet protocol opgesteld door de gemeentes is erg ingewikkeld

    Bertrik Sikkens heeft ons als laatste onderdeel uitgelegd hoe we meet data op de dashboards kunnen laten zien.
    Het is fijn dat iedereen zijn eigen sensor bouwt, maar de meetdata is niet universeel beschikbaar voor een groot publiek.
    Bertrik heeft een gateway beschikbaar gemaakt welke meetdata van het LoRa TTN netwerk automatisch doorstuurt naar de Europese portal sensor.community en naar de RIVM portal samenmeten.
    Hij vindt dat het verspreiden van meetdata universeler kan en veiliger, graag ontvangt hij suggesties.

    Er waren nog enkele community geluidsensoren te bekijken, met MEMS microfoons, die erg goed presteren en goedkoop te bouwen te zijn.
    Als laatste onderdeel is er nagepraat onder het mom van een drankje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *